Slow living,  Wardrobe

Duurzame sieraden

Ik hou van sieraden. Anders dan kleding passen oorbellen en kettingen altijd – ook als we af en toe schommelen in gewicht. En over het algemeen vind ik het makkelijker om tijdlozere sieraden uit te kiezen dan kleding. De meeste oorbellen, ringen en kettingen in mijn bezit gaan dan ook al heel wat jaren mee. Daar waar ik met kleding nog vaak worstel met mijn stijl, heb ik die qua sieraden al wel gevonden.

Wat sieraden betreft hou ik het graag klassiek: goudkleurig en verfijnd. Al op de middelbare school stopte ik met het kopen van goedkope HEMA sieraden. Ze hielden het over het algemeen niet lang vol en verkleurden snel en ik had het er gewoon niet voor over om vaak nieuwe oorbellen of kettingen te kopen. Dus deed ik jaren lang met een mooie ring van mijn moeder en een zilveren kettinkje.

Pas toen ik studeerde en af en toe wat meer te besteden had, kocht ik nieuwe sieraden. Ik zocht specifiek gold plated of – nog beter – gold filled sieraden uit. Die zijn gemaakt van zilver met een laagje goud. Bij gold filled is dat laagje dikker dan bij gold plated, waardoor de kans op slijtage minder groot is.

Pas de laatste jaren ben ik mij na de duurzaamheid qua materiaal ook bezig gaan houden met hoe fair sieraden zijn geproduceerd. Want duurzaamheid kent meerdere kanten. In deze post laat ik je drie sieraden zien die fair zijn gemaakt.

Mijn gouden oorringen van Wildthings Collectables.

Het eerste setje zijn deze gouden oorringen met een mooi motiefje van het Nederlandse merk Wildthings Collectables. Het merk is gesitueerd in Amsterdam en de sieraden worden fair geproduceerd in Bali. De medewerkers krijgen een goed loon en werken normale uren. De oorbellen zijn messing van de binnenkant met een 18 karaat gouden plating. Mits je er voorzichtig mee doet (dus niet mee gaan zwemmen of douchen) gaan ze lang mee. De pattern hoop ringen zijn hier te koop.

De Meiji ringen van Neinties.

Nog zo’n mooi merk: het Deense Neinties. Het is een one-woman-business die alle sieraden zelf ontwerpt. Ze verkoopt ringen, kettingen, armbanden en oorbellen. Helaas zijn deze hoops niet meer te koop, maar neem vooral nog een kijkje op de website: regelmatig komen er nieuwe ontwerpen.

Zelfgemaakte oorbellen van gold filled haakjes en parels.

En dan tot slot oorbellen die ik zelf heb gemaakt. Want dat is zeker fair geproduceerd! Ik kocht zelf twee oorbel haakjes van gold filled materiaal en twee rustieke parels. Met een beetje kunst en vliegwerk maakte ik daarmee twee klassieke oorbellen die ik met veel plezier draag. Hou je van een beetje creativiteit, dan is dit zeker een leuke optie: niemand die exact dezelfde oorbellen heeft!

Binnenkort zal ik een blogpost delen met andere mooie duurzame sieraden merken en nog wat mooie voorbeelden.

Wat is jouw lievelingssieraad?