Home,  Slow living

Zelf een sierkussen maken

Ik hou van mooie, kleurrijke stoffen. En sinds ik de online interieurcursus van Rita Konig heb gevolgd, heb ik het idee dat ik steeds meer mooie stoffen zie waar ik iets mee wil doen. Een paar maanden terug schafte ik al via Etsy een mooie vintage stof van Ralph Lauren aan om een mooi kussen voor mijn moeder te maken. Deze week gebruikte ik de rest om een kussen met rits voor thuis op de bank te maken. Het was verrassend eenvoudig! Voor een kussenhoes van 40×40 cm heb je nodig:

* stuk stof naar keuze van 42 bij 42 cm
* stuk stof voor de achterkant van 42 bij 42 cm
* tornmesje
* naaimachine met ritsvoet
* rits van 30 cm in bijpassende kleur
* naaimachine garen in bijpassende kleur
* spelden

De vintage Ralph Lauren stof, gekocht via FrenchLaundryUK op Etsy.

Stap 1
Leg de twee stoffen met de goede kant tegen elkaar en speld één zijde aan elkaar. Dit wordt de rits-zijde. Leg deze kant ouder de naaimachine en naai deze kant op ongeveer 1-1,5 cm van de rand aan elkaar. Dit mag met een brede steek, want dit gaan we zo nog lostornen. Zorg dat de marge breed genoeg is zodat er ruimte is voor de rits.

Stap 2
Leg de stoffen open aan weerszijden van de gestikte naad. De goede kant van de stoffen ligt naar beneden. Strijk de naad open.

Stap 3
Speld de rits omgekeerd (dus met de goede kant naar beneden) op de zojuist opengestreken naad. Verwissel nu je normale voet voor een ritsvoet en naai de rits rondom vast.

Stap 4
Draai je stof om en torn met het tornmesje de in stap 1 vastgestikte naad open zodat de rits bloot komt te liggen. Omdat de rits 30 cm is en de stof minus marge 40 cm, houd je aan beide zijden ongeveer 5 cm stof over.

Stap 5
Rits de rits helemaal open en vouw de stukken stof weer op elkaar, goede kanten naar elkaar toe. Stik nu de overige drie zijden vast.

Stap 6
Keer de goede kant van het kussen naar buiten middels de ritsopening. Vul de kussensloop met een binnenkussen et voilà! Het kussen is af.

Heb jij wel eens een kussen gemaakt?