Baking,  Slow food

Zelf kruidnoten bakken

Nu Sinterklaas weer in aantocht is, begint het bij mij wel te kriebelen. Speculaas, kruidnoten, taai taai… En niet te vergeten mandarijntjes, want die ‘horen’ wat mij betreft toch echt bij de herfst en Sinterklaas. De kruidnoten liggen tegenwoordig al in allerlei smaken vanaf 1 september in de supermarkten, maar meestal duurt het toch echt tot eind oktober, begin november voordat ik me eraan waag. Deze keer bakte ik eind september al mijn eerste kruidnoten. Waar het aan ligt, geen idee!

Dat betekent wel dat ik goed heb kunnen oefenen. Zo begon ik met een vrij standaard recept van de Allerhande en maakte ik met de hulp van Rutger Bakt mijn eigen speculaaskruidenmix. Dit heb je nodig voor ongeveer 250 pepernoten:

150 gram ongezouten roomboter
125 gram donkere basterdsuiker
2 eetlepels speculaaskruiden*
250 gram zelfrijzend bakmeel
snufje zout
1 eetlepel melk

Speculaaskruiden zijn overal te koop in een handige mix, maar zelf maken kan ook. Het grootste gedeelte bestaat uit kaneel, daarna kruidnagel en nootmuskaat. Ik gebruikte deze verhoudingen van Rutger Bakt, maar liet het anijs- en korianderzaad achterwege. Ik had het niet op voorraad en zonder proef ik het verschil nauwelijks.

Het is vrij simpel: gooi alle ingredi├źnten door elkaar, kneed tot een bal en draai dan balletjes ter grootte van tien cent. Druk die een beetje plat op een bakplaat met bakpapier en… herhaal 249 keer. Belangrijk is om ze echt klein te maken, kleiner dan je een kruidnoot kent. In de oven rijzen ze nog iets, dus als je ze te groot maakt rijzen ze letterlijk de pan uit.

En dat zijn ze: eenvoudige kruitnoten en ook nog eens leuk om samen met jonge kinderen te maken. Het is niet erg als ze snoepen van het deeg (want: geen ei) en redelijk eenvoudig te maken. Laat die goede Sint maar komen…

Waar kijk jij met de feestdagen het meest naar uit?