Baking,  Slow food

Lemon shortbread

Ik hou van citroen in gebak en koek. Omdat ik geen enorme zoetekauw ben geven citrusvruchten vaak net even die frisheid die ervoor zorgt dat ik iets wél lekker vind. Pas gebruikte ik sinaasappel in mijn gemberkoekjes (uitstekende combinatie!) en nu is het tijd voor citroen in shortbread, oftewel: zandkoekjes.

Toen we twee jaar terug in Schotland op vakantie waren werden we doodgegooid met shortbread. Overal waren de Walkers blikjes inclusief Schotse ruit te spotten en bij iedere pot thee werden de staafjes geserveerd. In de kenmerkende vorm lijken ze een beetje op Jenga-blokjes, maar uiteraard zijn ze in iedere vorm te maken. Dit heb je nodig voor ongeveer 40 koekjes:

100 gram poedersuiker
300 gram bloem
250 gram roomboter
rasp van 1 citroen
3-4 tl citroenaroma

Meng de suiker met de boter tot een zachte massa en voeg dan de rest van de ingrediënten toe. Proef tussendoor even of de citroen goed genoeg doorkomt. Hoe meer hoe beter wat mij betreft!

Schep het mengsel nu over op een flink stuk vershoudfolie en modelleer het in een staaf. Sluit het goed af met folie en laat minstens een paar uur opstijven in de koelkast. Het is goed wanneer je er met een mes gemakkelijk plakjes vanaf kan snijden.

Snijd de shortbread-staaf nu in plakjes en bak ze op 180 graden in 15 minuten goudbruin. De koekjes lopen nog een klein beetje uit (maar niet enorm), dus hou daar rekening mee. Wil je liever de karakteristieke staafjes-vorm? Laat het mengsel dan in een vierkant brownieblik opstijven. Et voila: simpel, short, shortbread.

Waar gebruik jij citroen het liefst voor?