Home,  Slow living

De juiste fotolijst kiezen

Ik laat regelmatig mijn nieuwe aanwinsten uit de kringloop en van Marktplaats zien. De afgelopen tijd kocht ik vooral veel fotolijsten omdat ik een tweede gallery wall wil maken in ons huis. Leuk vind ik dat: langzaam lijsten bij elkaar zoeken en sparen totdat er een basis is die opgehangen kan worden. Maar waar let je nu precies op als je op jacht gaat naar tweedehands lijsten? En hoe combineer je ze?

Eigenlijk zijn er twee ‘regels’ waar ik mij aan houd bij de aanschaf: kleur en kwaliteit. Ik hou van houten lijsten in allerlei tinten bruin en zwart of goud. Door in dit kleurenschema te blijven zorg ik ervoor dat het niet te bont wordt en dat alles bij elkaar blijft passen. Niet alle lijsten zijn van massief hout. Het meeste dat nu geproduceerd wordt bestaat uit hout met een laagje fineer. Dat geeft niets, mits het redelijk intact is en er geen enorme butsen te zien zijn. Is het wel echt hout zonder fineerlaagje, dan kunnen een paar kleine butsen juist karakter geven.

Dit middelste houten lijstje inclusief schilderij van het bos tikte ik voor nog geen twee tientjes op de kop via Marktplaats. Let vooral op verkopers die veel andere lijsten verkopen. De kans dat ze meerdere lijsten verkopen die bij elkaar passen is groot en zo druk je de verzendkosten. Dit lijstje trok mijn aandacht vanwege de inhoud én vanwege de lijst zelf. Bij interessante schilderijen is de lijst een verlengde van de inhoud en deze houten lijst was wel iets gebutst aan een rand, maar zag er daardoor juist extra interessant uit. De lijst was geschilderd in een groen-goude kleur en dit combineerde weer uitstekend met de schildering en de twee gouden lijsten die ik al had hangen.

Deze set van drie lijstjes staat bij ons op een kastje in een nisje. Door deze drie lijsten te combineren ontstaat er een diepte met verschillende lagen. Dat maakt het interessant en leuk om naar te kijken. Toch passen de lijsten bij elkaar: warm bruin hout en goud combineert prima, ook al is de inhoud, grootte en afwerking verschillend.

Wat ook goed werkt is om af te wisselen met passe partouts. Bij deze drie lijstjes zie je dat de foto van mijn overgrootoma in een cirkelvormige passe partout staat (overigens zelfgemaakt, dus niet echt van dik papier gemaakt), terwijl het Beatrix Potter prentje en de trouwfoto zonder passe partout zijn ingelijst. Het Beatrix Potter prentje heeft van zichzelf al een witte rand, waardoor de illusie van een passe partout wel wordt gewekt.

Met een passe partout wordt de aandacht extra op de inhoud gelegd en wordt er een scheiding tussen de lijst en de foto of prent gemaakt. Bij donkere lijsten en foto’s kan het helpen om het geheel niet te donker te maken. Aan de andere kant is het soms ook wel gaaf om met die donkerte te spelen.

Uiteindelijk zijn er natuurlijk geen vaststaande ‘regels’ wanneer het op lijsten aankomt. Speel er vooral mee en probeer nieuwe dingen uit. Je zal zien dat nieuwe combinaties je kunnen verrassen!

Heb jij een gallery wall in huis?