Baking,  Slow food

Soda bread

Via Niamh van Fairyland Cottage kwam ik op soda bread: brood gebakken met baking soda. Ik had al een aantal keer brood gebakken op de ‘gewone’ manier met gist en dat was me niet meegevallen. Met meel lukte het eigenlijk slecht en met bloem heb ik het één keer te lang laten rijzen en één keer te veel zout toegevoegd. Al met al was het niet een daverend succes, terwijl het mij zo leuk lijkt om een behoorlijk brood te kunnen bakken.

Nu hoor ik je denken: zeg Amber, had jij niet bedacht om wat meer mindful met dit soort dingen om te gaan? Kunde koste tijd, dus dat iets niet meteen lukt is waarschijnlijk een goede leerweg. Klopt, maar ik had ook het idee dat ik mijn lat misschien wat lager moest leggen. Al dat gekneed en gedoe met gist: er waren toch ook wel simpelere recepten voor brood? Misschien was het goed om daar eens te beginnen.

En zo geschiedde. Mijn trouwe bron Niamh had een video over soda bread en ik volgde trouw haar stappen op, maar wisselde de sesam en amandelen uit voor zonnebloempitten en havermelk. Dit heb je nodig:

1 cup rogge meel
1 cup spelt meel
1 cup boekweit meel
1 tl baking soda
1/2 tl zout
1/2 cup pompoen pitten
1/4 cup zonnebloem pitten + extra ter decoratie
2 cup havermelk

Het is heel simpel en vergt dus geen gekneed of rijstijd: doe alle droge ingrediënten in een kom, roer goed door en voeg dan de havermelk toe. Doe het broodmengsel in een ingevet cakeblik, bestrooi royaal met zonnebloempitten en zet 45 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden. Wat ik niet heb gedaan, maar wel aan te raden is, is om de bovenkant een klein beetje in te snijden. Door de hitte is mijn brood aan de zijkant iets gescheurd en dit voorkom je door ‘m alvast iets voor te snijden. Dat ga ik een volgende keer zeker doen.

Zoals je kunt zien is het vrij vast brood: het heeft immers weinig gerezen voor het bakken en rogge is een wat zwaarder meel dan bijvoorbeeld tarwe. Ik vind het niet erg en hou juist van het wat zwaardere brood. Jij ook? Dan is dit recept zeker wat voor jou! Maak je snee brood af met zelfgemaakte pesto, hummus of gewoon wat (room)boter en geniet van je zelfgemaakte brood.

Ik ga dit recept vaker maken en wat afwisselen met de pitten en zaden die eraan toegevoegd worden. Ik denk dat ik m’n basis broodrecept gevonden heb…

Heb jij wel eens brood gemaakt? Wat is je favoriete recept?