Baking,  Slow food

Franse appeltaart

Appeltaart is altijd goed: zoet maar niet te en bijna iedereen kan de smaak van dé oogstvrucht van ons land wel waarderen. Ik maakte al vaker een ‘gewone’ appeltaart met het traditionele raamwerk en een appelkruimeltaart, maar nog nooit een opengewerkte taart. Het is niet een tarte tatin (want de taart wordt niet ondersteboven gebakken), maar wel geïnspireerd door de Franse taarten.

Appeltaart hoort voor mij echt vooral bij de herfst. Natuurlijk is dat het seizoen waarin de appel over het algemeen rijp is, maar ook de smaak (vaak gecombineerd met het warme van kaneel) doet heel erg herfstig aan. Dit recept komt uit het Landleven, maar ik heb ‘m iets aangepast. Wat heb je nodig voor een grote of twee kleine taarten?

Voor het taartdeeg:
* 125 gram koude boter
* 1 ei
* 125 gram witte basterdsuiker
* 200 gram bloem
* snufje zout

Voor de vulling:
* 4-5 Elstar appels
* 1 theelepel kaneel
* 2 eieren
* 30 gram roomboter
* 100 gram kristalsuiker

Het deeg maak je door de boter in kleine stukken door de bloem en het zout te kneden en vervolgens het ei en de basterdsuiker toe te voegen. Pak het deeg dan in in plastic folie en laat een uur in de koelkast opstijven. Ondertussen was en snij je de appels in wedges van ongeveer een halve centimeter breed. Ik schil de appels niet, want ik vind het leuk dat de kleur van de appels zichtbaar is in de uiteindelijke taart.

Als het deeg opgestijfd is, rol je het op een met bloem bestoven oppervlakte uit tot ongeveer 5 mm dikte en dit verwerk je in een ingevette taartvorm. Ik nam twee wat kleinere taartvormen, maar een grote van 24 cm doorsnede kan ook. Leg dan de appelschijfjes in twee rijen in de rondte neer.

Maak nu de rest van de vulling. Smelt in een pannetje 30 gram boter en laat dat dan weer een beetje afkoelen. Meng de kristalsuiker en de kaneel erdoor en voeg dan de twee eieren toe. Roer goed door en schenk dan gelijkmatig over je taart uit. Bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Wat is jouw favoriete herfsttaart?