Slow living,  Verzorging

Werfzeep: biologische zepen

Low waste is een belangrijk thema binnen het verduurzamen van je huishouden. Het is niet makkelijk en ik sta er nog steeds versteld van hoeveel (plastic) verpakkingsmateriaal we nodig hebben. De prullenbakken worden hier in ieder geval vaker geleegd dan mij lief is. Maar ja, waar te beginnen?

Gelukkig zijn er mooie bedrijven die daar een weg in en verdienmodel voor weten. Zo ook Werfzeep: makers van handgegoten zepen en shampoo bars. Met respect voor natuur en met aandacht voor de mensen die daar werken worden de bars gemaakt. De kruiden komen voor een groot deel uit een bos nabij Utrecht of uit de Utrechtse Botanische Tuinen. Hoe leuk is dat?

Ik gebruikte al jaren de Dr. Organic arganshampoo omdat daar geen SLS en parabenen in zijn verwerkt, alleen komt die shampoo natuurlijk wel nog in een plastic fles. Shampoo bars zijn al een tijdje hot en happening, maar ik was nog niet tegen iets aangelopen dat ik wilde proberen (en natuurlijk moest ik eerst even door een voorraad eerder gekochte shampoo heen!). Een tijdje terug kwam ik op de website van Werfzeep terecht en zag ik dat ze ook shampoo bars verkochten. Ze verkopen er een met honing en een met kruiden en deze laatste schafte ik aan.

De Kruidenshampoo bestaat uit calendula, gember, Oost-Indische kers, hop, ceder, ylang ylang, palmarosa en ravensara en ruikt heerlijk kruidig. Het is echt een blok waarmee je de shampoo rechtstreeks op je haar kan aanbrengen, of via je handen (dus eerst iets opschuimen en dan dit aanbrengen). Het is beste is wel om ‘m daarna buiten de douche te bewaren in een zeepbakje. Ik heb ‘m al getest en mijn haar wordt schoon en de shampoo ruikt lekker. Het zorgt wel voor wat stroef haar onder de douche, maar eenmaal droog is daar niets meer van te merken.

Naast de shampoo kocht ik twee zepen ter vervanging van de zeepflacons die we hier hebben. We gebruikten al herbruikbare bulkverpakkingen voor handzeep, maar die wil ik gaan hergebruiken voor body olie en uiteraard is een blok zeep toch nog net iets beter. De Ceder & Laurier zeep is gemaakt met planten uit de Botanische Tuinen in Utrecht en ruikt precies naar wat erin zit.

Als laatste zeep koos ik voor de Karitézeep omdat hier relatief weinig ingrediënten in zaten en omdat karitéboter erg voedend is. In deze zeep zit karitéboter (shea butter), cacaoboter, avocado-olie en jojobaolie. De zeep is mild en romig en werkt uitstekend als handzeep in het toilet beneden. Anders dan andere zepen laat deze een soort zacht laagje achter op je huid. Je handen worden dus schoon én lekker zacht. Zeker in deze tijden geen overbodige luxe…

Zo zien de zepen eruit: rechttoe, rechtaan. Ze zijn verpakt in een simpel stuk gerecycled papier met een papieren wikkel en worden geleverd in een super klein brievenbusdoosje. Aan alles is gedacht!

Hoe pas jij low waste toe in?