Home,  Slow living

Linnen beddengoed van By Mölle

Linnen is naast een van de meest mooie, ook een van de meest duurzame materialen. Vlas groeit redelijk gemakkelijk en ook nog eens prima in Europa en de bewerking kan ook vrij ‘schoon’ gebeuren of zelfs helemaal biologisch.* Ik heb al een paar linnen items in mijn kledingkast hangen en daar ben ik erg over te spreken. Vooral in de zomer voelt linnen heerlijk koel aan op de huid – koeler dan katoen.

* Sara van WhenSaraSmiles schreef al eens een informatieve blog over deze stof.

Onze slaapkamer met Olive Tree van Flexa op de muur.

Omdat onze dekbedovertrekken sowieso wel aan vervanging toe waren, ging ik op zoek naar een duurzaam geproduceerde linnen dekbedovertrekset. Op Etsy, mijn go-to plek voor dit soort nieuwe aanwinsten, zag ik echter door de bomen het bos niet meer. Er waren zoveel aanbieders en zoveel kleuren om uit te kiezen, dat ik besloot het dichter bij huis te zoeken.

De kleurstalen van By Mölle.

Via een zoekactie kwam ik op By Mölle uit, een Nederlands bedrijf dat al haar linnen in Europa laat produceren en in Nederland op maat maakt. Het wordt gemaakt wanneer er een bestelling is geplaatst, dus ook op dat vlak super duurzaam. Ik bestelde de stofstaaltjes en alleen al daarvan werd ik zo ontzettend blij. Wat een prachtige kleuren… Omdat we een vrij dominante kleur in de slaapkamer hebben zouden de mooie roestkleuren het een beetje te bont maken en de groene kleuren zouden dan weer te veel wegvallen.

Zo zacht!

Uiteindelijk hebben we gekozen voor de kleur sea shell: een mooie lichtbeige/off-white kleur. We bestelden er gelijk twee matchende kussenslopen bij, maar we wachten nog even met het hoeslaken. We willen in de nabije toekomst nog een nieuw bed en matras aanschaffen en je weet maar nooit of het hoeslaken dan nog past. De bestelling werd dus op maat voor ons gemaakt en arriveerde tien werkdagen later, zorgvuldig verpakt in een gerecyclede kartonnen doos.

Het dekbed kregen we midden in de hittegolf. We konden dus meteen goed uittesten hoe linnen in die hitte voelde. Nu kan ik je zeggen dat het bij ons zo warm was, dat we het liefst zonder allerlei laagjes sliepen, maar inclusief ventilator was het toch veel prettiger dan katoen. Linnen ademt meer en voelt daardoor koeler aan. Ook met wassen blijft het tot nu toe mooi en het schijnt dat het alleen maar mooier en zachter wordt. Mits we er voorzichtig mee om blijven gaan, denk ik dat dit linnen beddengoed vele jaren mee zal gaan!

Ben jij ook gek op linnen?