Home,  Slow living

Een nieuwe hobby: vrij borduren

Borduren, is dat niet voor iets wat alleen oma’s doen? Het korte antwoord is nee, het lange antwoord is dat alles wat eens oubollig was door de hipstercultuur die door West-Europa raast uiteindelijk ook weer hip wordt. Dat gebeurt met kleding (tuinbroek anyone?), eten (vergeten groenten!) en dus ook met hobby’s als borduren. We zagen het al met breien, nu is borduren het nieuwe hip.

Zo kwam ik in ieder geval in aanraking met borduren. Mijn moeder heeft vroeger veel geborduurd met kruissteekjes, maar ik zag het vrije borduren voorbij komen via een paar blogs. Ik heb toen mijn eerste borduursetje aangeschaft via irisborduurt.nl en ging aan de slag.

Omdat ik een vrij hardnekkige perfectionist ben, moest dit eerste werkje natuurlijk gelijk een hoogstandje worden. Tromgeroffel… dat werd het niet. Het was leuk en redelijk makkelijk in te komen want alles was uitgetekend op het doek zodat je alles makkelijk kan traceren. Maar ik ben noch een ervaren borduurster noch heel geduldig, dus uiteindelijk zag het er toch uit als een werkje van een beginneling. Gelukkig ben ik dat ook.

Maar ik vond het wel leuk! Ik merk dat wanneer ik met mijn handen bezig ben, ik minder in mijn hoofd zit te piekeren en te malen. Dat geldt voor allerlei zaken: de oude nachtkastjes van mijn oma schuren en beitsen, schilderen in huis, tekenen, fotograferen en dus ook borduren. Dat het er aan de achterkant uitziet als een slagveld, maakt dan niet zoveel uit.

Dat perfectionisme van mij zit veel in de weg, maar door dit soort dingen te doen en regelmatig met mijn handen bezig te zijn, heb ik het idee dat ik er wel beter mee kan omgaan. En ik vind het leuk – leuk om te zien hoe de kleuren onder mijn handen langzaam iets worden, iets herkenbaars. Na mijn eerste borduursetje van irisborduurt.nl ben ik overgegaan op een gelijk veel groter project via stitchonomy.nl, dus daar ben ik weer even zoet mee. Misschien een hele winter, misschien wel meer, maar het mag wel duren…

Wat doe jij ter ontspanning qua hobby?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *