Baking,  Slow food

Gemberkoekjes

Het is oktober en de herfst is goed en wel onderweg. En ik weet niet hoe het met jullie zit, maar herfst betekent voor mij: feestdagen. Ik hou van de herfst en de herfstkleuren buiten, maar de donkere, bewolkte dagen vallen mij zwaar. Gelukkig kunnen we tot en met december genieten van de vrolijkheid van Sinterklaas en Kerst.

Feestdagen staat bij mij synoniem aan speciale baksels en dan met name met specifieke specerijen. Kaneel, gember, speculaas… het kan mij niet warm genoeg zijn. Dus bakte ik alvast gemberkoekjes van Heel Holland Bakt met een paar aanpassingen. Dit heb je nodig (voor ongeveer 100 koekjes):

390 gram tarwebloem
snufje zout
1/2 tl baking soda
1 1/2 tl gemberpoeder
1 tl kaneel (gemalen)
1/2 tl nootmuskaat
1/2 tl gemalen kruidnagel
120 gram roomboter
110 gram kristalsuiker
1 ei
rasp van 1 sinaasappel
180 ml agave siroop

Het is vrij makkelijk: meng in een kom de bloem, het snufje zout, de baking soda, de sinaasappelrasp en de kruiden. Voeg dan het ei toe. In een pan verwarm en smelt je de boter. Laat het weer iets afkoelen en voeg dan de kristalsuiker toe. Nu meng je het boter-kristalsuiker mengel beetje bij beetje bij het mengsel in de andere kom. Het is goed gemengd nog steeds vrij nat, maar daarvoor hebben we de koelkast. Koel het ongeveer een half uur, dan is het goed handelbaar. Eventueel kan je in twee batches werken, waarbij je de helft van het deeg nog even in de koelkast laat liggen, terwijl je met de eerste batch aan de slag gaat.

De koekjes bakte ik voor het eerst maar zijn echt goed gelukt. De sinaasappel proef je heel subtiel en mengt goed met de kruiden. Goed geslaagd! Ik heb ze nu in een hartjesvorm uitgestoken, maar richting Sinterklaas kan je er natuurlijk een mijter van maken en met kerst een kerstboom of een ster. Met glazuur kan je ze dan verder versieren.

Van welke baksels raak jij in een feestelijke stemming?