Home,  Slow living

De duurzame boekenkast

Lezers zijn er in verschillende vormen. Je hebt treinlezers, buslezers, thuislezers, studielezers, vakantielezers en bij-de-kapper-lezers. Allemaal houden ze van boeken, maar niet allemaal houden ze er een grote boekenkast op na. Boeken zijn niet goedkoop en dat kan een reden zijn om geen grote collectie te houden, maar er zijn genoeg andere mogelijkheden. De bibliotheek is een uitstekende service waardoor je echt geen grote boekencollectie hoeft te hebben. Bovendien kan tegenwoordig ook alles online en/of digitaal worden geleden. De boekenkast is geen must meer, maar wat als het een liefde is?

Mijn geliefde boekenkasten.

Ik hou niet alleen van lezen, ik hou ook heel erg van boeken. Ik hou van mooie boeken, van oude boeken en van mooie oude boeken. Ik word oprecht blij van de muur in de woonkamer met onze drie grote Billy’s. Daar staan jaren aan verhalen opgeslagen die mij zoveel plezier hebben gebracht en die ik regelmatig weer op nieuw open en opnieuw lees. Natuurlijk is dit niet de meest duurzame optie om aan mijn leeshonger te voldoen (al die bomen!), maar het is de afgelopen jaren wel duurzamer geworden.

Vijf van de zeven Narnia-boeken in de facsimile editie. Nog steeds op zoek naar de rest…

Dat komt onder anderen omdat ik mij meer ben gaan verdiepen in duurzaamheid en slow living. Ik signaleerde bij mij een soort drang om de nieuwste boeken te bezitten zodat ik een gevoel van belezenheid kreeg, terwijl het toch vaak boeken waren die eigenlijk niet helemaal bij mij pasten en die dan jaren ongelezen op de plank konden staan. Het bezit van de zaak, was het einde van het vermaak.

Natuurlijk kocht ik echt niet alleen maar boeken die ik niet las. Maar het waren er wel veel en ook de boeken die ik uiteindelijk wél las, wilde ik toch niet altijd bewaren. In mijn boekenkast wil ik boeken zien die iets met mij deden en die ik nog eens wil lezen. En als dan zoveel boeken weer op Marktplaats komen omdat het ‘m toch niet helemaal was, dan is dat niet alleen zonde van mijn geld, maar ook van de productie die aan het boek voorafging.

Mijn geliefde poëzie, toneelstukken en korte verhalen plank.

Iets wat ook heeft geholpen is mijn herwaardering voor de boekenkast van mijn ouders. Die bevat namelijk een groot aantal pockets (het kleinste formaat waarin een boek kan verschijnen, vaak de goedkoopste) die bovendien nogal beschadigd zijn van het vele lezen. Ik heb jaren gehad dat ik de mooiste versie van een boek wilde bezitten – vaak een hardcover variant. Nog steeds vind ik dat hele mooie boeken, maar inmiddels besef ik dat het niet realistisch is om én relatief veel boeken aan te schaffen én overal de mooiste (lees ook: duurste) versie van te hebben.

Hoe je het ook wendt of keert: voor ieder nieuw boek moet er toch weer geproduceerd worden. Tweedehands kopen is wat dat aan gaat milieubewuster. Langzaam maar zeker begint dat besef ook mijn boekenhart te vermurwen. Want hoe zeer ik ook graag de boekenbranche steun, alleen maar nieuw kopen is niet houdbaar. En dus heb ik de afgelopen tijd tweedehands kinderboeken verzameld via Marktplaats, Boekwinkeltjes.nl en kringloopwinkels. Boeken die ik vroeger heb gelezen en waar ik warme herinneringen aan heb, maar nu met de gebruikssporen van andere kinderen.

Oude favorieten van o.a. Paul Biegel (allemaal tweedehands), Dahl, Sendak en Dragt.

Nieuwe boeken zullen denk ik nog wel een tijdje onderdeel blijven van mijn boekenkast. Ik heb er nu eenmaal een boel en af en toe komen er boeken uit die ik graag nieuw koop. Maar de meeste toekomstige aankopen zullen tweedehands zijn: boeken met een verhaal…

Hoe ziet jouw boekenkast eruit?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *