Preserving,  Slow food

Ingelegde rode ui

Ik ben al een tijd gefascineerd door inleggen, inmaken en fermenteren. Je eigen groenten voor langere tijd ‘opbergen’ met een van deze manieren lijkt me hartstikke gaaf. Vooral handig als je je eigen groenten en fruit kweekt, maar minstens zo leuk als je het doet voor de smaak. Dus begon ik met zoeken: wat is geschikt als eerste experiment?

Al snel kwam ik uit op rode ui. Ik zag een paar YouTube video’s waarin rode ui in (halve) ringen wordt ingelegd met water en azijn. Het zou een enorm handig ingrediënt zijn om in je koelkast te hebben en het zou overal bij kunnen: salades, op een sandwich of als ‘bijgerecht’.

Het idee was simpel: zorg voor twee brandschone potjes met deksels van ongeveer 300 ml qua inhoud. Snij de ui in halve of hele ringen, stop ze in de pot met wat suiker (ik deed drie flinke theelepels) en kruiden (ik gebruikte een gekneusde knoflook, peperkorrels en een half laurierblad per pot) en voeg dan gelijke delen azijn en water toe. Je kan allerlei soorten azijn gebruiken – ik gebruikte rode wijn azijn in de hoop dat de uien extra rood zouden worden. Belangrijk is dat alles onder staat – alles dat boven het vocht uit komt, kan gaan schimmelen. Zet de potten dan een tijdje dicht op z’n kop zodat alle overtollige lucht weg kan en na een half uurtje weer recht. Als het goed is hoor je ze op een gegeven moment vacuüm ‘poppen’.

Het wordt aangeraden om de uien minimaal 3 dagen te laten staan, ik liet ze ongeveer 5 dagen staan voor ik een pot opende. Ik vond ze zelf niet enorm ‘rood’ gekleurd, eerder een beetje paarsig. Ik las op verschillende blogs dat er ook wel vaak wat bietensap wordt toegevoegd om ze echt fel rood te krijgen. Persoonlijk vond ik dat ze met wat meer suiker hadden gekund. Ze smaken precies zoals je zou denken: ui met zuur. Niet helemaal wat ik gehoopt had – de volgende keer zou ik meer suiker toevoegen zodat het echt een beetje zoet-zuur wordt.

Al met al was het een leuk experiment. Ik wilde graag zoiets een keer proberen en proeven, dan kan het een volgende keer alleen maar weer lekkerder en beter zijn. Wat ik ook eens wil proberen is uienchutney, dat is zo lekker, dus als ik het zelf kan maken…

Heb jij wel eens wat ingelegd?