Baking,  Slow food

Citroen & chiazaad koekjes

Een kleine twee weken terug schreef ik over mijn citroen en chiazaad koekjes die op alle mogelijke punten waren mislukt. Het waren cakejes geworden, ze waren te zout en te kruidig en van de citroen was weinig terug te vinden.

Ik wilde mijn poging eigenlijk niet eens posten, maar dat was nou juist wat ik had bedacht: gewoon mijn stappen als amateur bakker vastleggen – niet doen alsof het makkelijk is of komt aanwaaien of alsof ik zoveel weet van bakken. Alleen maar perfect gelukte koekjes en cakes maakt niemand, je moet toch ergens fouten maken… En bovendien ben ik geen hele avontuurlijke bakker of kok die iedere week tien nieuwe dingen uitprobeert. Ik ben op zoek naar lekkere recepten die ik met regelmaat uit de kast ga trekken en kan perfectioneren en aanpassen naar wens. Dat is mijn doel als amateur bakker en daarin wil ik jullie meenemen!

Dat betekent dus gewoon nog een keer proberen. Ik kwam erachter dat ik waarschijnlijk een grote fout had gemaakt betreffende tsp en tbsp (teaspoon/theelepel en tablespoon/eetlepel) en besloot het nog eens te proberen. Ik heb dit recept van Niamh van Fairyland Cottage gebruikt en aangepast. Dit heb je nodig voor ongeveer 32 koekjes:

2 cups speltmeel (ander soort meel kan ook)
1 theelepel baking soda
1/2 cup kokosbloesemsuiker (eventueel half om half met gewone suiker of rietsuiker)
2 eetlepels chia zaad
geraspte schil van 1 citroen
1/3 cup gesmolten kokosolie, margarine of roomboter
sap van 1 citroen
1/3 cup havermelk
1/4 cup agave siroop
1/2 theelepel vanille-extract
optioneel: snufje zeezout

Ik raad je aan om echt de cups en lepels maatsysteem aan te houden en ze niet om te rekenen naar grammen en milliliters, want dan loop je sneller de kans het niet goed te doen. Mijn fout was vooral dat ik niet goed gelezen had en te veel baking soda, zout en vanille had toegevoegd. Ik heb mijn tweede batch zonder zout gemaakt, maar een klein snufje (gewoon wat er tussen twee vingers past), is prima mocht je dat wel willen toevoegen.

Het principe is simpel: alles bij elkaar gooien. Het liefst eerst de droge ingrediënten en dan de natte erbij, beetje bij beetje. Omdat ik niet heel erg van kokos houd, heb ik dat vervangen door margarine in de eerste poging en roomboter in de tweede. Je hebt wel iets nodig dat kan stollen, dus andere oliën als olijf- of zonnebloemolie kunnen niet gebruikt worden.

Wat ik ook heb gedaan is de suiker (1/3 cup) half om half te doen met rietsuiker (kristalsuiker zou ook kunnen). Op die manier worden de koekjes van buiten wel bruin en hebben ze iets het karamelachtige van de kokossuiker, maar is het niet te overheersend. Je wilt natuurlijk wel het citroentje goed proeven!

Laatste drie tips:
1. Wees zuinig met de baking soda. Het recept vraagt om 1 theelepel, maar ik heb een erg zuinige theelepel gedaan, iets minder zelfs. Het hangt een beetje af hoe je je koekjes graag hebt: hoe meer baking soda, hoe cake-achtiger ze worden.
2. Voeg de natte ingrediënten als laatste beetje bij beetje toe. Ik eindigde met de havermelk en daar heb ik uiteindelijk minder dan 1/3 cup van gebruikt. Voel zelf een beetje aan wanneer het nog handelbaar is en wanneer het te klef wordt om goed te vormen op de bakplaat.
3. Het helpt ook om het mengsel even in de koelkast te zetten om wat op te stijven alvorens je de koekjes gaat vormen op de bakplaat. Het is dan net even wat minder plakkerig.

Ik ben blij met deze koekjes: ze smaken nu heerlijk naar citroen en zijn luchtig genoeg zonder cake-achtig te zijn. Ik denk dat ik dit recept nog vaker ga maken en nog meer met de ingrediënten ga spelen!

Wat is jouw favoriete koekjesrecept?