Baking,  Slow food

Citroen-honing cake

De amateur bakker strikes again… Vaak lees je bij relatief ‘simpele’ recepten dat er echt heus niets mis kan gaan, maar dat is larie. Bij alle recepten kan er iets mis gaan en het kan aan de gekste dingen liggen – tot aan de temperatuur van je keuken aan toe. Dat is niet erg, want hoe vaker je iets maakt hoe beter je weet wat omstandigheden, ingrediënten en volgorde voor je cake, taart of koek doen.

Bovendien heb ik de droom om zo’n oud omaatje te worden die vol trots een handje vol familierecepten bewaart en keer op keer maakt. Baksels en recepten die zo lekker zijn dat je ze nooit zat zal worden en er eindeloos mee kan variëren. Less is more – ik zal nooit alle recepten uit één kookboek maken, maar mijn eigen kookboek ‘schrijven’ kan natuurlijk ook! Dus bakte ik voor een tweede keer de citroen-honingcake naar een recept uit de Country Living. Dit heb je nodig:

300 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram gesmolten (room)boter
125 gram sour cream
150 gram honing
100 gram kristalsuiker
2 medium eieren
2 citroenen
poedersuiker voor het glazuur

Voor deze tulband heb je een vorm nodig van ongeveer 24-26 cm grootte. Ik gebruikte hiervoor de Nordic Ware Solera Bundt: een hele fijne tulband met een prachtige vorm. Dan het recept: zeef in een grote kom het zelfrijzend bakmeel en de suiker. Voeg dan de gesmolten boter, de sour cream en de honing toe en roer even goed door. In de laatste stap voeg je de rasp en het sap van 1 citroen, plus de eieren toe. Klopt met een handmixer tot een mooi geheel. Vet de tulbandvorm goed in met boter en bestuif eventueel met een beetje bloem. De cake kan nu de oven in op 170 graden voor 40-50 minuten.

De tweede citroen gebruiken we voor het glazuur. Dit gaat een beetje op gevoel. Begin met een paar flinke eetlepels poedersuiker in een kommetje en voeg daar heel voorzichtig wat citroensap bij. Roer tot een glad papje. De kunst is om het dun genoeg te krijgen zodat het van de cake naar beneden kan lopen voor een speels effect, maar dik genoeg zodat niet alles er meteen afglijdt. De rasp van de tweede citroen gebruik je als garnering over het glazuur.

Als het goed is komt de cake na de oventijd (check even of de cake gaar is met een satéprikker!) goed uit zijn tulband. Het beste is om ‘m even 10 minuten in de tulband te laten afkoelen zodat je de cake niet op het heetste moment uit zijn vorm probeert te halen. Daarna kan je de cake verder laten afkoelen, het liefst op iets van een rekje zodat de onderkant ook de kans krijgt om af te koelen. Pas als de cake op kamertemperatuur is, is het verstandig de glazuur toe te voegen.

Ik vind de cake zeer geslaagd: hij is luchtig, fris en zomers en het recept is qua ingrediënten eenvoudig genoeg om nog eens wat aan te passen voor een variant hierop. Ideas anyone?

Wat is jouw favoriete baksel op dit moment?