Home,  Slow living

Zeepnoten: een eerste indruk

Wassen is niet mijn meest favoriete klusje in huis. Of eigenlijk de was ophangen en opvouwen, was sorteren en het in de machine gooien is zo erg nog niet. Ik hou van een bijna lege wasmand en een kast vol met kleding die fris is en gedragen kan worden (wie niet?), maar daar moet je dan natuurlijk wel wat voor doen.

Al sinds mijn studententijd was ik met vloeibaar wasmiddel en wasverzachter met een niet al te indringend parfum maar wel met een fris geurtje. Toen deelde ik natuurlijk een wasmachine, maar sinds een paar jaar staat er een prachtexemplaar in onze badkamer. Geen droger, want daar is geen plek voor en eerlijk gezegd mis ik ‘m ook niet. Handdoeken en beddengoed worden ook wel droog aan het rek, al duurt het misschien wat langer.

Wasmiddel is alleen niet al te best voor de aarde, maar wat is dan een goed alternatief? Ik hoorde al wel eens van wasnoten, maar was toch een beetje huiverig. Maken die de boel wel schoon? Aan de andere kant: ik merkte ook wel dat ik niet zo nauwkeurig was met het wasmiddel en dat er vaak meer in het bakje ging dan nodig was. Dan moest ik weer vaker wasmiddel inslaan… Dus uiteindelijk heb ik met een buts andere ‘groenere’ schoonmaakmiddelen ook de Ecozone zeepnoten aangeschaft.

Het is niet moeilijk, makkelijker zelfs dan wasmiddel iedere keer af moeten meten. Je gooit gewoon 4 tot 6 noten in een bijgeleverd katoenen zakje met rits, hup bij de was in de trommel en gaan met die banaan. Tot nu toe heb ik het gewoon met 5 noten gedaan omdat ik de trommel graag lekker vol stop en dat gaat prima. Je kan zo’n 5 keer met zo’n zakje doen. Daarna zijn de noten op en zo zien ze er dan ook uit. Deze resten gooi je dan gewoon bij het GFT-afval.

Tot nu toe ben ik prima tevreden over de wasnoten. De was wordt schoon en je ziet tijdens het draaien ook echt iets van schuimvorming, alleen een stuk minder heftig dan bij standaard wasmiddel. Echt heftige vlekken hebben wel iets extra’s nodig, maar dat was altijd al zo natuurlijk. Met de wasnoten ben ik ook maar gelijk overgestapt op natuurazijn als wasverzachter. Wel met een paar druppeltjes geurende olie, want dan ruikt het lekkerder!

Wat zijn jouw wasrituelen?