Home,  Slow living

Een ode aan het plattelandshart

Als tiener kocht ik massa’s tijdschriften: eerst de Girlz en de Hitkrant (ja echt!) en later de Glamour. Want ja, je moest toch wel een beetje up-to-date blijven van de huidige mode. Het hoorde er een beetje bij denk ik: zowel bij mijn eigen leeftijd als bij de periode waarin social media nog in opkomst waren en je op Hyves nog kon klieren met emoji’s en eigen achtergronden.

Toen ik mijn man – laten we hem R noemen – leerde kennen (begin studententijd) ontdekte ik een heel ander tijdschrift: Landleven. Mijn schoonouders hebben een boerderij en wonen op het platteland, dus het wat sowieso een grote omschakeling van een toch vrij stads dorpskindje naar het platteland waar geen bushalte was. Bij mijn schoonmoeder las ik toen alle edities door en ik heb zelfs even zelf een half jaar het blad gehad. Toch stopte het daarna. Te druk met andere dingen en eigenlijk vond ik het toch wel zonde, zoveel papier wat daarna maar ligt te liggen.

Tot ik begin dit jaar in de wintermaanden Country Living ontdekte. Als zelfbenoemde anglofiel (of eigenlijk noemt R mij vooral zo) kon ik mijn hart ophalen aan een heerlijk tijdschrift dat er visueel toch wel iets aantrekkelijker uitzag dan Landleven en een mooie combinatie was tussen het natuurlijke buiten-aspect van het landelijke en interieur. Het staat vol met interviews met experts (boswachters, kwekers, boeren, etc.), talloze recepten (ook veel vega) en mooie natuur, tuin en interieur rapportages.

Ze zijn daarnaast ook op de groene tour, besteden veel aandacht aan biodiversiteit en het verduurzamen van tuin en huis en hebben veel aandacht voor kleine ambachtslieden en kunstenaars. En het belangrijkste: ze blijven leuk. Die stapel die je op de foto’s ziet? Ik heb ze al talloze keren doorgebladerd en blijf ook terugkeren naar de eerdere edities. Ik zal waarschijnlijk nooit in een prachtige cottage in de Cotswolds wonen, maar ervan dromen kan in ieder geval wel…

In Nederland is Country Living te verkrijgen bij de meeste boekhandels met een uitgebreid tijdschrift assortiment en via een abonnement. Je moet misschien iets langer wachten totdat het iedere maand op de mat ligt, maar voor mij is het iedere keer een feestje.

Lees jij nog tijdschriften?