Baking,  Slow food

Mislukte koek-cakejes

Ik ben geen food blogger, riep ik nog in mijn vorige koekjes blogpost. En ondanks dat ik mijzelf ook nog eens als amateur bakker had gedoopt (in plaats van prof), wilde ik deze post eigenlijk niet plaatsen. Want ja, mijn super fancy citroen-chiazaad koekjes zijn jammerlijk mislukt. Op zo ongeveer ieder front.

Via Fairyland Cottage op Youtube kwam ik op dit recept. Het zag er redelijk makkelijk uit, de ingrediënten had ik allemaal in huis en de paar aanpassingen die ik wilde doen leken mij wel redelijk: notenmelk vervangen door havermelk (misschien iets minder zoet, maar er ging genoeg suiker doorheen), kokosolie door margarine en een beetje vanillepoeder in plaats van extract. Maar in plaats van de blanke koekjes van normale grootte die er bij Niamh uitkwamen, kreeg ik oranje koek-cakejes.

Van de citroen is overigens vrij weinig terug te vinden, terwijl er toch een hele citroen in zit. Ze zijn kruidig en te zout. En ik snap er helemaal niets van! Ik denk dat het ‘m deels misschien zit in de ingrediënten die ik vervangen heb en deels in het cups-systeem. Ik heb hier cups liggen, dus in plaat van alles om te rekenen naar grammen en ml, heb ik mij gewoon aan de cups gehouden. Maar misschien waren dat Amerikaanse cups en is dat weer anders dan Ierse/Britse. Geen flauw idee.

Dat het cakejes werden ligt misschien aan de baking powder en ik zie dat Niamh praktisch hetzelfde recept ook gebruikt als muffin-recept. In ieder geval is zowel op textuur, smaak als eetbaarheid een hoop mis gegaan en dat hoort erbij. Vind ik niet leuk, want het liefst tover ik meteen, zonder oefenen, de lekkerste baksels uit de oven. Maar ja, anders zou iedereen natuurlijk topbakker zijn…

Wat is jouw meest recente keukenavontuur?