Baking,  Slow food

Simpele speltkoekjes

Ik dacht altijd dat ik meer van het koken dan van het bakken was. Met koken komt het allemaal niet zo nauw: een beetje van dit, een beetje van dat en als je per ongeluk iets te veel kruiden hebt toegevoegd, dan is dat altijd op te lossen. Met bakken is het vaak allemaal een stuk preciezer.

Toch bakte ik vroeger als kind best graag. Vooral veel koekjes en later als tiener ook wel taarten. Daarna is het er een beetje uitgesleten, maar sinds kort probeer ik hier en daar weer eens wat. Ik begon een paar maanden geleden met een bruin brood (geen succes), maar een honing-citroencake ging dan wel weer een stuk beter. Ook witbrood lukte redelijk.

Omdat ik als perfectionist nogal een handje heb van het afkraken van mijn eigen werk – of in dit geval baksels – leek het mij een goed idee om wat probeersels vast te leggen. Ik ben geen professioneel bakker en ook geen food blogger, maar ik vind het wel leuk om wat te proberen: een amateur bakker dus!

Deze keer probeerde ik een simpel recept met drie ingredi├źnten. Moet lukken, denk je. Maar goed, ook die kunnen ‘mis’ gaan. Deze speltkoekjes worden gemaakt van 200 gram speltmeel, 100 gram roomboter en 50 gram palm- of kokosbloesemsuiker. Gewoon door elkaar mengen, tot een rol maken en na een uur in de koelkast in plakjes snijden.

Nu had ik bedacht dat ik in plaats van palm- of kokosbloesemsuiker prima gewone rietsuiker kon gebruiken. Het kan, maar dan worden ze niet zo mooi bruin. Palm- of kokosbloesemsuiker karamelliseren namelijk (zo vertelde mijn moeder mij nadat deze koekjes uit de oven kwamen).

Ook helpt het als de boter op kamertemperatuur is wanneer je het door de suiker en de bloem werkt. Op die manier wordt de boter goed door het hele mengsel verdeelt en valt het deeg minder snel uit elkaar bij het snijden van de plakjes.

Maar… het zijn koekjes, lekker brokkelig en zoet, maar niet te. Dus: prima geslaagd!